A A A

Tajlandia - Dokumenty


 

WIZA

 

Obywatele polscy objęci są obowiązkiem wizowym. Wize można otrzymać w zagranicznych placówkach dyplomatyczno-konsularnych Tajlandii. Z uwagi na zmieniające się warunki wydawania wiz należy przed wyjazdem potwierdzić obowiązujące przepisy w Ambasadzie Królestwa Tajlandii.  W kraju tym obowiązują surowe sankcje za wykonywanie pracy bez urzędowego zezwolenia, nawet wobec zagranicznych przewodników turystycznych. Złamanie tego przepisu grozi karą więzienia lub deportacją. Obywatele polscy mają możliwość uzyskania wizy do 15 dni pobytu (wliczając dzień wjazdu i wyjazdu) na 24 przejściach granicznych, m. in. w międzynarodowych portach lotniczych w Bangkoku, Chiang Mai, Hat Yai, Phuket, Krabi, czy Samui oraz niektórych przejściach lądowych - pełna lista aktualizowana jest na stronie internetowej tajskiego MSZ: www.mfa.go.th.

Uwaga: Nie ma możliwości uzyskania wizy na przejściu lądowym z Kambodżą.

W celu uzyskania wizy na granicy podczas odprawy granicznej przy wjeździe należy wypełnić aplikację wizową w języku angielskim, wnieść opłatę za wizę, załączyć 1 fotografię, wykazać się posiadaniem biletu powrotnego lub biletu na podróż do innego kraju w przeciągu następnych 15 dni oraz wystarczającej ilości środków finansowych na pobyt – ok.20.000 THB (dotyczy osób powyżej 12 roku życia). Wizę 15 – dniową wydaną na granicy można jednorazowo przedłużyć o 7 dni. O przedłużenie pobytu (wizy) należy starać się wyłącznie w Tajskim Biurze Imigracyjnym. Wniosek należy złożyć osobiście. Należy wystrzegać się nielegalnie oferowanych przez biura podróży lub pośredników usług w zakresie przedłużania ważności wizy. Policja i straż graniczna nie uznają wiz uzyskanych w ten sposób i uważają je za sfałszowane, za co grozi aresztowanie. Osoby o niedbałym i nieestetycznym wyglądzie mogą nie uzyskać zgody na wjazd.

Uwaga: Przy wjeździe wymagany i bezwzględnie przestrzegany jest co najmniej 6-miesięczny okres ważności paszportu (liczony od daty planowanego opuszczenia terytorium Tajlandii). Niespełnienie tego warunku jest jednoznaczne z odmową wjazdu – osoby takie z reguły zawracane są do portu macierzystego. Naraża to pasażera na dodatkowe, wysokie koszty. Opłata lotniskowa (przy wylocie) wynosi 700 THB (z reguły wliczana jest w cenę biletu), na liniach krajowych - od 50 do 200 THB, w zależności od lotniska.

 

MELDUNEK

 

Istnieje obowiązek meldunkowy. Każdy z przyjeżdżających przed przekroczeniem granicy obowiązany jest wpisać do karty wjazdu/wyjazdu adres w Tajlandii, a w razie jego zmiany w ciągu 24 godzin poinformować o tym władze imigracyjne. Turyści korzystający z usług hoteli, moteli itp. spełniają ten obowiązek, wypełniając kartę hotelową.

 

Źródło: msz.gov.pl

 



Reklama Reklama Reklama Reklama